Hamburgery wegetariańkie

- 24 kwiecień 2014
- Aktualności, Kuchnia
„Jeśli dokładnie sprawdzisz dostępne dane, dojdziesz do wniosku, że optymalna ilość czerwonego mięsa, które powinieneś zjadać równa się zero”.
Prof. Walter Willett, kierownik Katedry Epidemiologii na Uniwersytecie w Harwardzie
Zgodnie z powyższym cytatem w poniższym przepisie proponujemy zdrowe, wegetariańskie hamburgery zamiast czerwonego mięsa.
Takie hamburgery smakują wyśmienicie nie tylko samodzielne danie (w bułce, z warzywami) ale również jako dodatek – zamiennik mięsa- do obiadów.
Hamburgery wegetariańskie
1 duża drobno pokrojona cebula
2 łyżki oleju
4 1/2 szklanki wody
1/2 szklanki drobno pokrojonych orzechów włoskich
1/2 szklanki łuskanych nasion słonecznika
1 łyżeczka lubczyku lub majeranku
1/2 łyżeczki szałwii (niekoniecznie)
1/2 szklanki sosu sojowego
2 łyżki płatków drożdżowych (niekoniecznie)
4 szklanki błyskawicznych płatków owsianych
Cebulę udusić na oleju z 1 łyżką wody. Dodać pozostałe składniki – oprócz płatków owsianych – i zagotować. Dodać płatki owsiane i gotować przez 5 minut. Odstawić do ostygnięcia. Uformować hamburgery i piec w piekarniku w temperaturze 180 o C przez 30-40 minut.
Ilość: Około 24 szt
Uwaga: szałwia nadaje hamburgerom specyficzny mięsny smak.