Kluby zdrowia

logo_fundacji

Hamburgery wegetariańkie

hamburgery

„Jeśli dokładnie sprawdzisz dostępne dane, dojdziesz do wniosku, że optymalna ilość czerwonego mięsa, które powinieneś zjadać równa się zero”.
Prof. Walter Willett, kierownik Katedry Epidemiologii na Uniwersytecie w Harwardzie

Zgodnie z powyższym cytatem w poniższym przepisie proponujemy zdrowe, wegetariańskie hamburgery zamiast czerwonego mięsa.
Takie hamburgery smakują wyśmienicie nie tylko samodzielne danie (w bułce, z warzywami) ale również jako dodatek – zamiennik mięsa- do obiadów.
Hamburgery wegetariańskie

1 duża drobno pokrojona cebula
2 łyżki oleju
4 1/2 szklanki wody
1/2 szklanki drobno pokrojonych orzechów włoskich
1/2 szklanki łuskanych nasion słonecznika
1 łyżeczka lubczyku lub majeranku
1/2 łyżeczki szałwii (niekoniecznie)
1/2 szklanki sosu sojowego
2 łyżki płatków drożdżowych (niekoniecznie)
4 szklanki błyskawicznych płatków owsianych

Cebulę udusić na oleju z 1 łyżką wody. Dodać pozostałe składniki – oprócz płatków owsianych – i zagotować. Dodać płatki owsiane i gotować przez 5 minut. Odstawić do ostygnięcia. Uformować hamburgery i piec w piekarniku w temperaturze 180 o C przez 30-40 minut.

Ilość: Około 24 szt
Uwaga: szałwia nadaje hamburgerom specyficzny mięsny smak.

© Copyright 2014 - Realizacja: Go3.pl