Kluby zdrowia

logo_fundacji

Smalec kokosowy

coconuts_high_res

Składniki:

3 średnie cebule

3 ząbki czosnku

7 łyżek oleju do smażenia

7 łyżek oleju na zimno tłoczonego

250 ml oleju kokosowego na zimno tłoczonego

¼ szkl. łuskanego słonecznika

3 łyżki siemienia lnianego

1 płaska łyżka kminku

½  łyżeczki  soli

Odrobina bazylii lub inne zioła do smaku

 

Wykonanie:

Cebule rozdrobnić, czosnek rozetrzeć  i  razem smażyć do uzyskania lekko brązowego koloru, następnie dodać zmielone suche składniki.  Posolić, zmieszać, wszystko  przesmażyć i poczekać aż przestygnie. Gdy masa będzie letnia dodać obydwa oleje tłoczone na zimno ( olej kokosowy powinien się rozpuścić,  jeśli nie – lekko podgrzać). Wszystko wymieszać i odstawić do zastygnięcia. (Smalec można poporcjować i przechowywać w zamrażalniku).

© Copyright 2014 - Realizacja: Go3.pl