Smalec kokosowy

- 26 październik 2017
- Kuchnia
Składniki:
3 średnie cebule
3 ząbki czosnku
7 łyżek oleju do smażenia
7 łyżek oleju na zimno tłoczonego
250 ml oleju kokosowego na zimno tłoczonego
¼ szkl. łuskanego słonecznika
3 łyżki siemienia lnianego
1 płaska łyżka kminku
½ łyżeczki soli
Odrobina bazylii lub inne zioła do smaku
Wykonanie:
Cebule rozdrobnić, czosnek rozetrzeć i razem smażyć do uzyskania lekko brązowego koloru, następnie dodać zmielone suche składniki. Posolić, zmieszać, wszystko przesmażyć i poczekać aż przestygnie. Gdy masa będzie letnia dodać obydwa oleje tłoczone na zimno ( olej kokosowy powinien się rozpuścić, jeśli nie – lekko podgrzać). Wszystko wymieszać i odstawić do zastygnięcia. (Smalec można poporcjować i przechowywać w zamrażalniku).